Sõna saavad tööandjad – millised ootused on praktikandile?
22.04.2024
Astangu Keskusel on palju häid koostööpartnereid, kes on võtnud läbi aegade meie õppijaid praktikale ja võimalusel vabade kohtade olemasolul, ka tööle.
Seni oleme oma õppijate praktikakogemust jaganud Astangu Keskuse vaatest. Sel korral andsime sõna tööandjatele - pagarikoja OÜ Pagar Võtaks omanikule Reet Rumile ja toidutööstusettevõtte OÜ Kulinaaria tootmisjuhile Marian Kallasele.
Millistest õppeasutustest Teile praktikale tullakse?
Reet (Pagar Võtaks): Meil on viimastel aastatel käinud praktikandid mitmetest koolidest: Tallinna Teeninduskoolist, Rakvere Ametikoolist, Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusest.
Kokku umbes 5-6 praktikanti aastas.
Marian (Kulinaaria): Meie praktikandid tulevad Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusest, Tallinna Teeninduskool TEKOst, Haapsalu Kutsehariduskeskusest.
Meil on tootmises 3 erinevat osakonda: salat + peolaud ehk külmköök, valmistoit + liha ettevalmistus ehk kuumköök ja pagar-kondiiter (sh magustoit).
Igasse osakonda saame maksimaalselt korraga võtta kuni 4 praktikanti.
Milliseid töid praktikandid teie ettevõttes teevad?
Reet (Pagar Võtaks): Praktikandid teevad abitöid, pakivad, vormivad ja pritsivad küpsiseid ja teevad ka lihtsamaid pagaritöid: saiakesed, pirukad, liivataignast koogipõhjad.
Marian (Kulinaaria): Praktikandid alustavad alati kokaabi või pagar-kondiitri abi kohal ja vastavalt osakonnale on ka tegevused erinevad.
Kuna väljastame päevas ca 15,0 tonni kaupa, siis paljud tooted on meil seotud seadmetega, milleks on keedukatlad, ahjud, segajad, pakke -ja doseerimisliinid.
Nende seadmete peale me reeglina praktikante ei pane.
Põhiliselt on nende tööks käsitsi toodete doseerimised, lihtsamate pooltoodete valmistamine, pakendamine, toodete kaunistamine, lihtsamate suupistete valmistamine.
Milliseid oskuseid te praktikantidelt ootate?
Reet (Pagar Võtaks): Hea on, kui praktikandid on koolis omandanud lihtsamad töövõtted antud erialal, oskavad kaaluda, pakendada ja on sotsiaalsed.
Oskavad küsida, kui midagi jääb arusaamatuks ja nad vajavad abi.
Marian (Kulinaaria): Eelkõige ootame kohusetunnet ja tahtmist praktikal käia. Eeldame, et see õpitav eriala neid ka huvitab.
Erialaselt peab praktikant kursis olema miinimumteadmistega nõuete osas, mis puudutavad ristsaastumise vältimist, puhastamist ja desinfitseerimist, toorainete ja toodete säilitamistingimusi, lihtsamaid töövõtteid jne.
Alati on lihtsam kui praktikandid on ka ise avatumad, tunnevad huvi ja küsivad, kui midagi jääb arusaamatuks.
Milliseid probleeme saate seoses praktikantidega välja tuua?
Reet (Pagar Võtaks): Probleem on, kui praktikant ei julge küsida ja siis teeb oma peaga midagi valesti.
Töö kiirus, kaalumiste täpsus ja pidev juhendamise vajadus võib tööd takistada ja pidurdada.
Marian (Kulinaaria): Väga ei meenu tõsiseid probleeme. Kõige rohkem võib-olla on probleeme olnud distsipliiniga – ei tulda kokkulepitud kellaajaks tööle, ei helistata, kui haigestutakse, minnakse varem koju kellelegi midagi ütlemata.
Selle koha pealt me neid muidugi kasvatame, ei jäta ütlemata, kuidas peab olema ning et kokkulepetest tuleb kinni pidada.
Kui olete mõne praktikandi endale tööle palganud, siis millisele ametikohale ja millise tööajaga?
Reet (Pagar Võtaks): Oleme võtnud eelnevat tööle Tallinna Teeninduskoolist pagar-kondiitri ja Astangu Keskusest pagariabi.
Marian (Kulinaaria): Oleme mõned praktikandid võtnud suveabilistena tööle. Samuti pagar-kondiitrisse – esialgu osalise ajaga ja abi kohale, hiljem juba pagar-kondiitrina ja täiskohaga.
Astangu Keskuse poolt suur tänu Reedale ja Marianile, kes teevad väga head koostööd ning on meie õppijaid alati valmis praktikale võtma!