Abikokk
Abikokk, tase 3 eriala lõpetajal on toitlustusasutuses koka abilisena töötamiseks vajalikud teadmised.
Tema põhilised tööülesanded on:
- Töö planeerimine
- Puhastus- ja koristustööd
- Kaupade käitlemine
- Toitude valmistamine
- Teenindamine
Lõpetajad leiavad tööd abikokana erinevates toitlustusasutustes, nagu restoranid, kohvikud, kiirtoidukohad, hooldekodud, kooli- ja lasteaia sööklad, baarid, suurköögid ning catering-ettevõtted.
Õppetöö info
Õppeaeg: 1 aasta
Kohti õpperühmas: 8
Sihtrühm: Abikoka eriala kutseõppesse on oodatud erivajadusega tööealised inimesed, kes on huvitatud toidutööstuse valdkonnas töötamiseks vajalike oskuste omandamisest ning kelle vaimne ja füüsiline tervis võimaldab töötada valitud erialal. Õppekava on lihtsustatud õppes põhihariduse omandanud inimestele.
Põhiõpingud:
- Toitlustamise valdkonna olemus
- Õpitee ja töö muutuvas keskkonnas
- Toitlustamise alused
- Teenindamise alused
- Abikoka praktilise töö alused
- Abikoka praktika
- Abikoka lõpueksam
- Erialane matemaatika
Valikõpingud:
- Erialane arvutiõpetus
- Pagari- ja kondiitritöö alused
- Menüü
- Kohanemislaager
- Kehaline arendamine
- Joogiõpetus, mittealkohoolsed joogid
- Loovtegevus
- Värvusõpetus ja kompositsioon
Abikokk õppekava ja rakenduskava
Toetused
Kutsehariduse erialasid viime läbi koostöös Haapsalu Kutsehariduskeskusega. See tähendab, et õppijad kantakse Haapsalu Kutsehariduskeskuse õpilaste nimekirja ja Haapsalu Kutsehariduskeskus väljastab lõputunnistuse. Reaalne õppetöö toimub Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses, Tallinnas.
Õppijatel on võimalik taotleda kõiki Eesti riigis kutseõppeasutuse päevases õppevormis täiskoormusega õppivatele õppijatele kehtivaid soodustusi ja toetusi (nt sõidukulude hüvitist ja õppestipendium).
Hindamine
Õppijakandidaadi hindamine toimub vestluse ja töökatse vormis. Hindamise eesmärk on selgitada välja õppijakandidaadi sobivus abikoka eriala õppimiseks.
Kandideerimine
Kandideerimine abikoka erialale toimub läbi infosüsteemi SAIS: https://www.sais.ee/AdmissionSearch/View/16811